LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Florence and the Machine - az inspiráló Florence Nightingale múzeum

2016. július 28. 23:49 - LondONbudget

Mi is ez? A fantasztikus női ikonnak, Florence Nightingale-nek szentelt szépséges múzeum. A kivételes Florence a hivatástudatot és hősies áldozatvállalást választotta egy nőnek akkoriban szokatlan helyszínen - a csatatéren.

Hogy honnan ered az inspiráció és a küldetés tudat az bizony egy trükkös kérdés. Az ember hajlamos azt hinni, hogy csak a szegény vagy nehéz sorsú emberek vannak tele nagy álmokkal és szorgalommal, de Florence Nightingale története épp az ellenkezője annak az “underdog” sztorinak, amit már úgy megszoktunk.

13718675_175783302836942_1329422640113848728_n.jpg

Florence Nightingale ugyanis egy meglehetősen tehetős családból jött. Gyerekként nevelőnők és az édesapja tanították és már akkor is megmutatkozott az érzéke a szervezéshez és a statisztikához. Fiatal nőként semmire sem volt gondja, csak utazta a világot testvérével Patrhenope -val vagy épp barátokkal. Megvolt mindene, amiről csak egy nő álmodozhatott akkoriban. De ahelyett hogy örömmel töltötte volna el őt a nagy nyugalom, Florence aranykalitkában érezte magát - a háztartás vezetés és hímzés, mint főállás, borzasztó kilátásnak tűnt Florence szemében, aki sorra utasította vissza a gazdag kérőket.

Alapadatok

Név: Florence Nightingale Museum

Típus: Múzeum, kiállítás

Ár: A teljes árú felnőtt jegy £7.50

Étkezési lehetőség: A múzeumnak nincs étterme, a közeli Waterloo stationnél azonban találhatsz alternatívákat.

Legközelebbi tube station: Westminster (District and Circle) és Waterloo (Northern)

Korosztály: Minden korosztály

Web:  http://www.florence-nightingale.co.uk

A család pechére, mikor egy komoly vírussal az egész família ágynak esett Florence vette kezébe mindenki ápolását és egy csapásra megtalálta a hivatását - attól a perctől kezdve Florence mindenáron ápolónő akart lenni. Sajnos akkoriban az ápolónőket nem szentként tisztelték - alja munka volt az ápolás, amit csak rosszéletű, iszákos nők végeztek, pusztán kényszerből. Florence ötlete, hogy ápolónő lesz, nem aratott osztatlan sikert. Sok könny és vita árán azonban elérte célját az ifjú Nightingale és karrierje beteljesedni látszott, amikor a Krími háború kitörésekor nővérnek hívták a frontra.

13707713_175783192836953_4122858805432959396_n.jpg

A körülmények nagyon távol álltak az ideálitól és rengeteg katona nem a csatatéren hanem a pocsék kórháznak esett áldozatul. Florence elképesztő szenvedéllyel napi 22 órát dolgozott, szervezetet, statisztikát vezetett és ápolt de sokáig minden igyekezete hiába való volt - a kórház egy szennyvízprobléma miatt a fertőzések melegágya maradt. Miután azonban a mérnökök megoldották a szennyvíz elvezetés kérdését Florence ápolási módszerei csodásan beváltak. Florence legendás státusza azonban nem csak abból fakadt, hogy jó szakember volt. Szenvedélyes munkája olyan extra feladatokat is magába foglalta mint, hogy személyesen írt az elhunyt katonák rokonainak vagy hogy bankot szervezett a katonáknak, amin keresztül hazaküldhették a megkeresett pénzüket így nem kártyázták el azt.

13781797_175783249503614_9034276921709394922_n.jpg

Sajnos az elképesztő tempónápak meglett az ára, Florence maga is szerzett egy fertőzést és sosem épült fel teljesen - de csodák csodájára hosszú életet élt és mindvégig óriási tisztelet övezte a szakértelmét és hitét az ápolásban.

13690663_175783479503591_5180437114719342234_n.jpg

A St. Thomas kórházzal fonódik össze Florence neve így a Florence Nightingale múzeum a mai modern St. Thomas kórház tőszomszédságában található. Kicsike múzeum ugyan, de gyönyörűen berendezett olyan díszletekkel, amik egy színházat megszégyenítenének. Átfogó képet ad Florence életéről, szórakoztató és interaktív ez a kiállítás és mindössze £7 -a kerül! Ne hagyd ki, főleg ha érdekelnek a kiemelkedő történelmi nőalakok - habár módos volt Florence, de nem volt előkelőség, azonban a katonák, akiket ápolt nem hogy királynőként, de istennőként tekintették rá. Újdonságként egy Peter Pan kiállításnak is helyet ad a tárlat, amely nem véletlenül került egy kalap alá az ápolás és kórházak históriájával - J. M. Berry az egyik leghatékonyabb adakozás stratégiát találta ki, mikor a műve, a Pán Péter szerzői jogait a Great Ormond street -i gyermekkórháznak adta. Máig minden adaptáció bevételei a kórházat (is) gazdagítja. Ha érdekelne, mi volt Berry motivációja erre a nemes tettre vagy csak szereted a karaktert, akkor vess egy pillantást erre a nagyszerű múzeumra.

Szólj hozzá!
Címkék: £6-10

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr428920966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása