LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Koldusopera -szìnház az egész világ, de főleg London!

2016. július 24. 22:02 - LondONbudget

Ha Londonban járva szeretnél színházba menni (És miért ne szeretnél? A kínálat eszméletlen!) de csak egy helyet tudsz meglátogatni, akkor én a National Theatre -t ajánlom. Biztos vagyok benne, hogy a Broadway musicalek méltán híresek és a Wickedre is biztos okkal kelnek el £100 felett a jegyek, de boszorkányok ide, tündérek oda, ami a NT-ben történik az valódi varázslat.

Én egy produkciót láttam, egy Jane Eyre adaptációt és az egyik kedvenc történetem az, hogy hogyan keveredtem aznap este a színházba. Egy barátommal a jegypénztárak felé igyekeztünk, hogy többet is megtudjuk a National Theatre backstage túrákról, amikor egy bácsi odalépett hozzánk, megkérdezte, hogy szeretnénk -e két jegyet ingyen mert neki van két fölös és tovàbbàllt, mielőtt akár egy penny -vel kompenzálhattuk volna.

13668958_179407639141175_5539360914445701162_n.jpg

A produkció, amit láttunk elképesztő volt és nem csak azért tetszett, mert elsőrangúak voltak az alakítások vagy mert imádom az alapművet, hanem a kimondhatatlanul kreatív díszletek miatt is. Az elsőre jellegtelen fa váz a szemünk előtt transzformálódott előbb nyomasztó árvaházzá majd kies vidéki kastéllyá, ahogy a színészek interakcióba léptek vele.

Ez persze mind szép és jó, de nyilván senki nem fog napokig a színház előterében héderelni, várva hogy hátha van valakinek két fölös jegye. Ha szeretnéd megtapasztalni a National Theatre belsejét, de tényleg semmiképp nem fér bele a színház jegy, úgy nagyjából tíz fontért csatlakozhatsz a fent említett backstage túrához. Ha magát a produkciót nem is, de az előkészületeket láthatod és hallhatsz arról, hogy mi zajlik a színfalak mögött és szinte biztos, hogy szájtátva fogod hallgatni mit visznek végbe a mesteremberek hétről hétre.

A vezetőd minden bizonnyal fel fogja hívni rá a figyelmet, hogy a Nemzeti épülete ronda. Egy - két brutalizmus fanatikus kivételével mindenki egyet érthet ezzel a kijelentéssel. A jellegtelen külcsíny azonban nem véletlen - egyrészt praktikus okai vannak, másrészt ezekről a produkcióról nem akarod, hogy bármiféle csicsás beltér elterelje a figyelmedet!

Ha a külsőt a praktikus jelzővel illetjük, úgy a backstage egyenesen ipari - tulajdonképpen nem színházra, hanem műhelyre hajaz. Ez azért van, mert a szemkápráztató díszleteket itt helyben építik az asztalosok. A NT-ben nem kímélik magukat, ha díszletről van szó. Hat hetente állítanak új produkciót színpadra és általában egyszerre kettőt. Ez alatt a hat hét alatt a díszletet meg kell tervezni, az ambiciózus design-t kivitelezhető tervvé kell alakítani, a díszletet meg kell építeni, le kell festeni majd a csapatnak gyakran be kell tanulni azt is, hogyan szedjék szét és rakják össze a díszleteket rekord idő alatt. Emellett a feszített munkatempó mellett elképesztő hogy néha milyen vállalkozásokban fognak a rendezők - a hírek szerint, amikor Philipp Pullman “Arany iránytű” -jét (egy kiváló könyv, amiből szörnyű adaptáció készült Nicole Kidman-nal) állították színpadra az epikus fantasy felállás megkövetelte, hogy összesen százszor(!!!) cseréljenek díszletet egy produkciót alatt.

A jelmezek terén sem sajnálják az időt és az erőforrásokat a NT-ben és ami még jobb az éppen nem használt jelmezeket magad is kikölcsönözheted a színház saját irdatlan jelmez raktárából. Relatíve reális áron szerezhetsz be olyan kosztümöket, amiket maga Judy Dench vagy Benedict Cumberbatch viselt a korábbi produkciókban.

A National Theatre továbbá azon színházak egyike, amelyik saját fegyverszakértőkkel rendelkezik, akik azért felelősek, hogy hatástalanítsák a színpadon használt nagyon is valós pisztolyokat és kidolgozzák a pirotechnikai megoldásokat - magyarán az ő dolguk, hogy felgyújtsanak dolgokat.

A túra tucatnyi izgalmas dolgot tár fel abból az elképesztő munka mennyiségből, amit a színházban minden produkció előtt végzhesz visznek és amit, ha minden jól megy, te soha nem fogsz látni, kivéve, ha csatlakozol a túrához.

És, hogy mi a legjobb? Ha még a túra ára sem fér bele, de felkeltette az érdeklődésed a National Theatre, úgy a Dorfman Theatre Foyer galériájáról feljuthatsz az úgynevezett Sterling High Levél Walkway-re, ami a színfalak mögött és a műhelyek felett fut és beleleshetsz abba, hogy min dolgoznak éppen a mesterek - teljesen ingyen!

 

Szólj hozzá!
Címkék: £6-10

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr618912044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása