LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Váratlan páros

2016. május 29. 23:35 - LondONbudget

Handle és Hendrix a Hanover squarenél

Ha a belvárosban járva kultúrára támadna kedved, akkor megannyi egyéb lehetōség mellett a Handle house-ba is betérhetsz, amit a közelmúltban Hendrix házzá is átalakìtottak. Ha protestàlnàl, hogy márpedig a két zenészben semmi közös nincsen, akkor engedd, hogy kijavìtsalak. Legalább egyvalamin osztoznak és az a postcode-juk. Persze mindketten muzsikáltak, de ahogy a mùzeumban lépdelve belehallgatsz Handle hapiskord hangszerelésébe majd Hendrix szofisztikált gitárnyùzási technikájába, kénytelen leszel elismerni, hogy két zenész ennél különbözōbb már nem is lehetne.

Leszámìtva, hogy mindketten osztoznak a balhés zenészéleten. Handle munkásságát féltékeny operaénekesek, parázs viták kìsérik végig. A kiállìtás felidéz egy hìres estet, amikor is Handle megfenyegetett egy különösen makacs énekesnōt, hogy kidobja ōt az ablakon, ha nem énekli el a neki szánt àriát.

És ne tévesszen meg a magasmūvészet komoly attitūdje, az operajongók olyan fanháborùkat vìvtak, ami bármilyen tábort megszégyenìtene. Amikor két hìres szopránt invitált meg ugyanabba a darabba Handle a végeredmény polgárháborù volt a hallgatóság soraiban ülō hardcore rajongók között!

Hendrix élete sem volt mentes a konfliktusoktól. Az egyik leghìresebb, leghevesebb vita Hendrix barátnōje és menedzsere között alakult ki, ami végül szakìtásba torkollott és Hendrix pályafutása a Brook street 25 alatt ezzel véget ért.

Na meg persze mindkét muksó tagadhatatlanul munkamániás volt. Handle elképesztō sebességgel pusztán hetek vagy napok alatt produkált háromórásnál is hosszabb darabokat és kis hìján karácsonykor is elfelejtett pihenni.

Hendrix lehet, hogy késōn kelō volt, de a zene szeretetét nem lehet elvitatni tōle. 17 évesen azért bukott ki az iskolából, mert minden idejét zenéléssel töltötte. Balkezes létére megtanult jobbal játszani, mert az apja szerint minden, ami balos az az ördögtōl való. A kritikusok ùgy vélekedtek, hogy Hendrix minden bizonnyal hátrakötött kézzel és vakon is tudna játszani. Mindenek felett minden vágya az volt, hogy zenéléssel tölthesse az idejét, teltházas koncertek utàn gyakran kis klubokba tér be tovább zenélni Hendrix.

És persze mind a ketten bevándorlók voltak. Handle német származású volt, Hendrix Tennessee-ben született és mindketten ebben a fantasztikus, multikulturális vàrosban találták meg a számìtásukat. Handle itt élete le hátralevō életét, mìg Hendrixet 27 évesen Amerikában érte a halàl. Szóval talán mégsem olyan egyforma ez a két végletes alak. Kivéve talán a vàgyukat a hìrnévre… Ó, tudod mit? Látogasd meg a mùzeumot és döntsd el magad mibōl van több, hasonlóságból vagy különbségbōl!  

Szólj hozzá!
Címkék: £6-10

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr948757222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása