LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Barlang ászok

2016. május 29. 09:41 - LondONbudget

Kalandos Chislehurst Caves

Egy vonaút a vàros központjából és már kint is vagy a kies Kent -ben, ahol idilli délutánt tölthetsz a föld alatt. A Chislehurst-i vasútállomástól öt perc séta a Chislehurst Caves, amit készségesen kitábláztak a kalandorok kedvéért.

 

13325723_138066369941969_507984661191755014_n.jpg

 

A Chislehurst-i barlang egy tulajdonképpeni mészkō és kovakō bánya, amit ezredévek óta használnak az angolok. (Még régebb óta a mélytengeri, prehisztorikus lények, de nem ez a lényeg.) Az elsō “telepesek” a druidák voltak, akikrōl máig nem tudni, mit is csináltak pontosan. Minden bizonnyal a hasznos ásványok miatt vájtak valóságos ùtvesztōt a föld alá. De megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon használták e templom gyanánt földanyánk méhét vagy sem.

img_201605150_0817.jpg

 

Tovább bōvìtették a barlangrendszert a rómaiak, akiknek a mészkō kellet az útrendszerükhöz és utánunk is vákjáltak a saxonok, akik a mészkövet egyfajta kezdetleges trágya gyanánt haszánlták. A Napóleoni háborùk idején a kovakō miatt dolgoztattak éhbérért embereket a bányákban, ami kellet a pisztolyokba. Késōbb is szolgált háborùs célokat a render, a Blitz alatt belakták a britek. Százötven ezer embernek nyújtott kis összegért cserébe biztos menedéket a barlang. A hálóhelyek kissé zsùfoltak voltak, de minden másban nem szenvedett hiányt, aki itt hùzta meg magát a bombázások alatt - volt itt bingó, étterem, fodrász és még kórház is! Noha nem sok dolguk volt a dolgozóknak. A barlangrendszer az egyik legbiztonságosabb óvóhelynek bizonyult. A németek tudtak róla, de egyszerūen tùl mély volt ahhoz, hogy bombázni lehessen, ìgy a vörös keresztes ápolónōk és doktorok a szokványos bokaficamokon és náthán kìvül nem sok esetet láttak. Talán az egyetlen izgalom az életükben egy kisbaba születése volt. A kislányt a barlang kōtemplomában keresztelték meg - kegyetlen szülei a Cavelyna nevet adták a csöppségnek, aki ma hetven fölött van és a második keresztnevét használja, ami Rose.

img_201605149_0609.jpg

 

A barlang már csak azért is volt ideális hálóhely, mert stabil, 15°C -os hōmérséklete kellemes 26-28°C -ig melegedett, ahogy a rengeteg ember belehelte és befūtötte a gyertyákkal és a tesmelegével. Te se felejts el felöltözni mielōtt leszállsz a föld alá - noha a túra elején kapott imádnivaló valódi bányász lámpák valódi lánggal égnek és egész jól melegìtenek, azért egy óra alatt át lehet fázni odalenn.

img_201605150_0818.jpg

A boldogot békeidōkben koncertteremként is funkcionált a barlang, amìg le nem buktatták a kalózrádiót, ami szponzorálta az eseményeket. A bùcsùesten nem kisebb név játszott, mint Jimmy Hendrix! 

A tùravezetõnk jó showman módjára minden sarkon új meglepetéssel szolgált, ami nem kis szó ebben a csupa sarok labirintusban. Nem felejtette el felhìvni a figyelmet a barlangban látni vélt megannyi szellemre - a kìsértō bányászfeleségre és a druidák feltételezett emberáldozataira. Állìtólag, aki a tùra végén sétál vannak kellemetlen meglepetésekben lehet része. Te le mernél merészkedni a mélybe? Az ár nem fog elijeszteni, alig hat fontért átélheted az élményt! 

Szólj hozzá!
Címkék: £6-10

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr158755594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása