LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Szédületes Strawberry Hill House

2016. május 13. 18:35 - LondONbudget

 

Ilyen házat még nem láttál azelõtt. A  Strawberry Hill House valószìnüleg szebb mint az összes mùzeum Londonban együttvéve. Ez pedig nem véletlen. Horace Walpole a tervezõ és tulajdonos pontosan azzal a szándékkal hozta létre ezt a mûalkotást, hogy mindenki a csodâjára járjon. Nincs benne hely a pratikus, szimmetrikus dolgoknak, minden show és szìnpad. 
img_20160501_145954-1.jpg
Ha eddig azt hitted, hogy egy ház nem lehet drámai, akkor engedd, hogy a Strawberry Hill house megcáfoljon. 
Horace Walpole az elsô Brit miniszterelnök fiaként jelentôs vagyont örökölt, ìgy nem kellet semmi miatt aggódnia, hódolhatott a szenvedélyének. Ezek között volt az utazás (négyszer járta körbe Európât) és az ìrás. Hamarosan pedig a Strawberry Hill House is a mániájává vált. 
img_20160501_143537.jpg

A kellemes, vidékies környezetben egykor csak egy kis vityilló állt. Walpole felvásárolta és elkezdte megépìteni a családi kastélyt, amelyet ùgy tervezett meg, hogy az ôsi mùlt illùzióját sugározza. A házat nem kevesebb, mint negyven hosszù éven keresztül tartott befejezni. Két barátja aktìvan segìtett a tervezésben, igyekezvén, hogy elérjék a kìvânt hatást - a Strawberry Hill Housenak ùgy kellett kinéznie, mint egy gótikus palotának. 
img_20160501_135923.jpg

A hàz legizgalmasabb showelemei közé a szabálytalansága tartozott. A szobák minden látszólagos rendezôelv nélkül követik egymást. Mindazontálat ahogy beljebb és feljebb haladsz a sötét elôtérbôl, egyre gyönyörûbb és drámaibb terek következnek. Mikor eléred a galériát és az idegenvezetôd szìnpadias felvezetéssel beenged a ház talán leglélegzetelállìtóbb részébe azonnal megérted, mit akart elérni Wallope. Hogy szó szerint elakadjon a szavad.


via GIPHY


Mikor a ház elkészült Walpole berendezte extravagáns gyûjteményével majd megnyitotta a nagyközönségnek. Nem csak kiváltságos barátai, de földi halandók is megtekinthették a mesebeli kastélyt egy jegy megvétele ellenében - és ezzel a rendszerrel Walpole gyakorlatilag a város elsô mùzeumát nyitotta meg.

img_20160501_142033.jpg


A ház annyira kitöltötte Walpole minden gondolatát, hogy egyszer még egy álmot is látott róla. A groteszk látomás olyan mély benyomást tett rá, hogy egy egész könyvet ìrt belôle és ezzel megalkotta az angol gótikus irodalom elsö darabját. (A plotlineról bôvebben ITT olvashatsz.)
Napsütésben, a megszámlálhatatlan festett üveg ablakon beesô fényben fürödve szemkápráztató a ház, de állîtólag a speciális, éjszakai túrák alatt még drámaibb. Ne hagyd ki London egyik legexcentrikisabb házát még ha kicsit több, mint tìz font is! Megközelìthetõ vonattal. Indulj a Waterlooról és szállj le a Strawberry Hill Stationnél -onnan már csak öt perc séta a mùzeum.

Szólj hozzá!
Címkék: £11-15

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr658712974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása