LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Oltàri Oxford

2016. május 13. 18:36 - LondONbudget

Mivel a kivétel erõsìti a szabályt engedelmetekkel elmesélem milyen volt a kis túrám Oxfordba.

Mìg egy oxfordi ùt igen költséges mulatsàg lehet, mi az Oxford bus 90XM alkalmazàssal igen kedvezményes jegyeket fogtunk ki. Ha pedig egyszer màr bejutottàl az egyetemi vàrosba ott màr (szinte) semmire sem kell költened. 
Kezdheted, példàul az utadatat a Museum of Natural Historyban. A londoni természettörténeti intézet kistestvére felhőtlen szòrakozàst garantàl az egész csalàdnak.

 

img_20160305_121128.jpg

Haladòknak azonban ott van a Pitt Rivers Mùzeum. A viktoriànus időkben alapìtott antropològiai kollekciòt bejàrni nem kis munka. Minden négyzetméterêre jut legalàbb két vitrin benne egy milliò érdekes apròsàggal. Egyedülàllò mòdon a tàrgyak nem geològiai vagy kronològiai szemponzok, hanem funkciò szerint vannak elhelyezve benne. Egy vitrint a különféle ìròeszközök töltenek meg, megint màsikat a vilàg kinden tàjàròl szàrmazò màgikus amulettek. A mùzeum legfőbb attrakciòi között ott vannak a zsugorìtott fejek is. A gyomorforgatò szokàs rituàlis hàttere az volt, hogy a harcosok eképpen pròbàltàk megőrizni ellenfeleik erős lelkét. De a turistàk között annyira népszerű szuvenìrnek bizonyultak a furcsa fejek, hogy egy ponton tùl màr pusztàn turisztikai okokbòl készìtették őket az afrikai őslakosok. 
Persze érdekes hallani a hawaii tollkabàt eredetétől vagy a hamis mumifikàlt kiràlnyé kálvàriàjàt is. És mindenkébben javaslom a betérőknek, hogy tekintsék meg a mùzeum mechanikus perselyét. A dobozban izzò szemű antropològusok vàdlòn mutogatnak ràd, ha nem szànsz pàr fontot arra, hogy tàmogasd a műintézményt - de hàlásan hajlonganak, ha mégis megjutalmazod őket. Ha pedig ùgy döntessz, hogy beszerzel egyet a mùzeum audioguide-jaibòl, akkor jobb ha lélekben felkészülsz - a gondosan szelektàlt hanganyag csupàn a töredékét mutatja be annak, amit a mùzeumban làthatsz és még ìgy is négy òràs.

img_20160305_090745-1.jpg


De persze lehet, hogy téged is az érdekel, amiről a vàros végtére is a leghìresebb - az egyetem. Lesz miből szemezgetned, ha ilyen szàndékkal érkezel. A városban harminchét kampusz van. A làtogatòközpontbòl rendszeres időközönként indul tùra, vàltozò tematàkkal - hallhatsz magàròl az egyetemről vagy Oxford kapcsolatàròl Lewis Carollal és a Harry Potter szériâval. Mindenképpen tekintsd meg az ottani "sòhajok hìdjàt" is. A remekbe szabott hìd itt ugyan nem a kivégzés felé, hanem az egyetem egyik épületéből a màsik felê vezet, bàr lehet, hogy ez nem egy szignifikàns különbség.

img_20160305_145045.jpg


Öt font a belépő a botanikus kertbe, ami napsütésben fenséges làtvàny, hidegben pedig az ember kedvére ejtőzhet a kellemes klìmàjù meleghàzakban. A kertben a turistàkon kìvül baràtsàgosan legelésző ludakat is làthatsz. 
Akinek inkàbb a bevàsàrlàs a bolondériàja, annak ott a Covered Market vagy a bevàsàrlò utca.
Ha pedig se a tudomàny, se a méltòsàsteljes egyetem nem hoz làzba, akkor a Modenr Art mùzeumban kedvedre barangolhatsz kortàrs remekek között.

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: daytrips

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr578712606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása