LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Street art tour London

2016. június 18. 00:09 - LondONbudget

 

Ha a graffiti szóról vagy a vandalizmus vagy pedig Banksy jut eszedbe, akkor korán sem vagy egyedül, de ha valahol van esélyed a szemléletváltásra az London, ahol szenvedélyes tour guide -ok szìves örömest osztják meg veled a street art szájhagyomány legjavát.

A street art Amerikából indult útjára, de a brit húzónév Banksy az egyik oka, hogy ma már önálló mūvészeti ágként tekintek a falfirkára. Ebbōl a helyzetbōl ered az a faramuci szituáció,  hogy a graffitinek az East enden afféle féllegális stàtusza van. Az interneten a street art szót böngészve hamar szembe jön az egyszeri tagger cikke, amely kifejti, hogy börtönre számìthat az a vandál, aki megrongál egy Banksy munkát.

Külön érdekes ìgy megtudni, hogy egy King Robbo nevū utcamūvész vérre menō harcot folytatott a felületekért személyesen magával a nagy Banksyvel.

Persze az átfestés nem szokatlan graffiti körökben, gyakran, ha valaki arcot veszìt a többi mūvèsz szemében, kampányszerūen rongálják meg a munkáit a taggerek. (Legalább is ez történt Pauldon Smith munkáival.)

27bc458a41e9ec0cf175910720312906.jpg

Vannak persze történetek, amik sokkal többek két mūvész egójának harcánál.

068aea1d81c6b565161c293243a95f85.jpg

Stick igazán egyedi stìlusa könnyen azonosìtható a szimpla mégis szìvhez szóló pálcikaemberkékrōl. Ō hajléktalanszállókon lakott mielōtt befutott a graffitikkel.

2c98b1ca21ad768865dce921eeda9262.jpg

Space Invader munkássága szó szerint új szférákba emelte a graffiti világàt. A francia mūvész kis kerámia csempe ūrlényeket hagy világszerte, a vidójáték Space Invaders mintàjára. A legmagasabb munkája a Nemzetközi Ūràllomàson landolt.

De talán a legszìvmelengetōbb a belga mūvész, Roa darujának történetek, amelynek egyedüállóan East London -i fūszerezése van.

af0abba4b9cb84d9c82eb7f946825f54.jpg

(Nem daru, de Roa!)

A Brick Lane-re mered a jellegzetes fekete-fehér madár és ezt az utcát curry mile-ként is emlegetik a londoniak mert a Kelet Londonban élō masszìv Bangladeshi kisebbség millió és egy curry éttermet nyitott ott. Mikor a belga származású mūvész, Roa festeni kezdte a darut, még úgy volt, hogy egy kócsag lesz. Roa témája ugyanis az állatvilàg, mindig olyan élōlényeket fest meg, amiket veszélyeztet az urbanizáció. De a Bangladeshi bevándorlók darunak nézték a festményt és mélyen meghatotta ōket a gesztus, mert a daru számukra szent madàr. Roa a tiszteletükre megváltoztatta a képet.

És ez csak a jéghegy csúcsa még több tucat ilyen történet vár. Ha meg szeretnéd tudni, hogy ki az a mūvész, aki kuzárólag lufikat fest vagy ki és milyen céllal hagyta az arcmását Londonban, akkor csatlakozz egy street art túrához! Keresd fel kezdetnek ezt a honlapot, ōk borravalóért visznek körbe: 

 © Free tours by foot

Szólj hozzá!
Címkék: Ingyen

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr258819784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása