LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Vizit a Wallace Collectionban

2016. május 13. 18:36 - LondONbudget

Amennyiben te is  fènyre, ragyogàsra ès pompàra vàgysz, akkor feltètlenül keresd fel a Wallace collectiont. Helyzetèt tekintve a Bond street - i megtróàllomàsról kènyelmesen elèrhető a múzeum és útközben akàr mèg ki is költekezhetsz a Selfridgesben, mielőtt betèrsz. Akkor se keseredj el ha nem futja se shoppingra, se "felesleges" kultúràra (mert az èlmènyekkel mèg ma sem lehet jóllakni, sajnos) hiszen a Wallace collection teljesen ingyenes.

A Wallace collection keresztapukàja Sir Richard Wallace, Hertford negyedik màrkijának balkèzről született fia. Ugyan soha nem ismertèk el, mint teljes èrtèkű Hertford örököst, azèrt apja halàlakor nagy vagyont és szàmos ingatlant örökölt. A Manchester square -i hàz nem kèpezte ugyan a birtokàt, de hamarosan megvette azt fèltestvèrètől, Hertford ötödik màrkijàtól ès elkezdte berendezni azt impozàns gyûjtemènyèvel. 
És hogy milyen maga a kollekció? Francia. Sir Wallacet a nagymamàja nevelte fel Pàrizsban ès a kis Richard ott egy èletre szerelembe esett a francia barokk, rokokó és neoklasszicista pompàval. Vagyonàt arra hasznàlta, hogy megvegyen mindent, ami a francia felsőbb körökkel kapcsolatos. Így eshet meg, hogy az egyik galèriàban Marie Antoainette öltözőasztala díszeleg. 
985b63a39be61667f053ae23880d3889.jpg
Ezen felül a múzeum  impozàns francia porcelàn kollekcióval büszkèlkedhet. Még az avatatlan szem szàmàra is lenyűgöző a ragyogó színű, méregdràga csèszèk ès vàzàk gyűjtemènye. 
Előkelő mennyisègű francia ès holland műremek díszeleg továbbá a múzeum falain. A Wallace collection jelen pillanatban nègy eredeti Rembrandt birtokosa, tovàbbà egyedülàlló módon itt tekinthető meg kèt híres festmèny, a The swing és a The laughing cavalier. Az előbbi a flört ès a fèlrelèpès tökèletes rokokó szimbóluma. Az utóbbi, a mèltatlanul elfeledett Cavalier akkor tett ismèt nezetközi hírnèvre szert mikor Wallace az eredeti àr tízszeresèt fizette èrte egy aukción. 
Ha meg is èheznèl nap közben, a múzeumot akkor sem kell elhagynod, mivel fantasztikus ètterme van. A hírek szerint èrdemes felkeresni egy ötórai tea erejère, mert a vàros egyik legolcsóbb opciójàt nyújtja. Ezt szemèly szerint mèg nem teszteltem, de hacsak nem nagyon  sovány a pènztàrcàd a hónapban, akkor egy decens ebèdet biztosan megengedhetsz magadnak. 
Ha a pàrodat is magaddal vinnèd, de aggódsz, hogy a pàrnahuzatok zen összhangja a tapètàval őt nem hozza úgy làzba, akkor sincs mièrt izgulnod. A Wallace collection decens fegyvergyűjtemènnyel bír, ami akàr óràkra is lekötheti azokat, akiket nem vonz a belsō épìtészet. Főleg, ha hagyod, hogy eljàtsszanak az egyik alagsori galèriàban talàlható pàncèlokkal ès làncingekkel, amiket kedvükre tapizhatnak ès próbàlhatnak fel a làtogatók.
e73b2c63677ab5eb7e96dfe951141736.jpg
A múzeumban pàr fontèrt audioguideot vàsàrolhatsz vagy csatlakozhatsz az ingyenes túràk egyikèhez. De a Wallace collection  egy merő èlvezet akkor is  ha a sajàt tempódban fedezed fel. Csak a kèpgyűjtemènyèvel egy egèsz napot eltölthetsz, így ha egy szelektívebb, nem annyira àltalànos túràra vàgysz, ajànlom, hogy vàlaszd a sajàt utad. 
Ha egy leheletnyi francia pompàra vàgysz London közepèn, akkor iràny a Wallace collection!

Az elsõ vizitet mindenkèppen a galèria weboldalán tedd. 

Neked melyik a kedvenc ingyenes galèriád/mùzeumod? Ha tudsz valamilyen kihagyhatatlan ingyenes èlmènyrõl me habozz megosztani a dolgot velem! 

Szólj hozzá!
Címkék: Ingyen

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr398714454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása