LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Hihetetetlen ház Hackneyben

2016. május 13. 18:36 - LondONbudget

A National Trustban ritkàn csalòdik az ember. Ha ùgy döntesz, hogy meglàtogatod a Hackney Central Overground stationtől pàr percre eső Sutton House -t, akkor nem is egy, de mindjàrt négy hàzat kapsz a szerény, öt fontos belépőjegyedért.

A hàz a Tudor korban épült, amikor Hackney még csak egy kis falu volt, ami a jò levegője és tiszta vizei miatt egyfelől London éléskamrâjaként szolgâlt, màsfelől kedvelt lakhelye lett a magas körökben mozgò londoniaknak, akik olyan messze akartak kerülni a vàros miazmàs leheletétől, amennyire csak lehetett. Sir Oliver Cromwellnek volt itt hàza és jobbkeze és bizalmas baràtja, Sir Ralph Sadler is itt hùzta fel egyedülàllò otthonàt. Akkoriban a kulipinytòt csak Tégla hàzként ismerték - nem tùl eredeti név, de a Tudor időkben a fa volt a trendi épìtőanyag, ìgy a dràga tégla kùria kuriòzumnak szàmìtott. (Ahogy a mondàs is tartja, ha minden hàz téglàbòl épültvolna, a nagy londoni tűzvész meg sem történt volna.) Ma a téglahàz a Sutton hàzként ismert és nem csak Tudor történelmi remekeket rejt.
img_20160220_145152_1.jpg

 

Maga Richard Sadler is olyan hihetetlen történettel bìr, mint az otthona. Mint Cromwell közeli jò baràtja és bizalmasa, kiesett VIII. Henrik kegyeiből, de aztàn a Towerből nem a bitòfàra, hanem szabadlàbra helyezték. Hosszù és boldog életet élt, ami a gyorsan cserélődő uralkodòk és vallàsok (protestàns, katolikus majd megint protestàns), valamint a tűzvészek és a pestis korâban nem volt egyszerű.

img_20160220_133256_1.jpg
Ami a Sutton hàzat illeti, annak is hosszù élete lett. A Tudor időkben urak, előkelőségek, gazdag selyemkereskedők hàza volt. Később francia protestàns menekültek, a Hugenottâk környéke lett Hackney, ekkoriban költözött be a szerény, tizenegynéhàny gyermekes de Ste Croix Family. A viktoriànus időkben lakòhàz volt a grandiòzus épület egyik fele és a St. John at Hackney Church Institute klubja uralta a màsik felét.  
img_20160220_133722_1.jpg


img_20160220_134552_1.jpg

1980-ban aztàn egész màs "közösségi" funkciòt kapott az épület. Hàzfoglalòk laktàk be az egykori magànvillàt. Az egyik "freskòt", amit készìtettek a mùzeum kötelességtudòan konzervàlta. Érdekes mòdon az illetéktelen lakòk jelenléte segìtett megőrizni a hàzat. Egyedül akkor rongàltàk meg az épületet komolyabban, amikot a hâzfoglalòkat ideiglenesen kitelepìtették.
img_20160220_134328_1.jpg

img_20160220_134149_1.jpg
A hàz mùltja, épìtészeti stìlusa komplett patchwork, ìgy a kiàllìtàs maga is. A sötét, komor tölgypanelek közül egy pasztell, György-korabeli szobàba érkezik az ember. Szinte érezni, ahogy a középkor nehéz levegőjét a frissen divatba jött tea illata vàltja fel. A viktoriànus ùriembereket és a jòmòdjukat a felső szinten a 80-as évek szàmkivetettjeinek zenéje, graffitije és nyomora ellenpontozza.
Ami pedig a Breakers backyardot illeti, az egészen egyedülàllò installàciò. A mùzeum hàtsòkertje az egykor itt működő  autòbontò témàjàban berendezett jàtszòtér. A mùzeum tehàt nem csak magànak a Suttonhàznak, hanem tulajdonképpen Hackneynek is emléket àllìt.


img_20160220_145429.jpg
Mindenkinek ajànlom figyelmébe ezt az egyedülàllò külsejű és mùltù intézményt. Fantasztikus âràval kivàlò hétvégi program. Érdemes ràkeresni a Pillow Cinema kulcsszavakra is, a Sutton hàz egyebek között ennek is helyet ad. 
Nektek mi a kedven helyetek Hackneyben? Hadd halljam!

Szólj hozzá!
Címkék: £1-5

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr238714332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása