LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

BBC Proms pro és kontra

2016. szeptember 11. 23:40 - LondONbudget

Avagy "Promming like a Pro"

 

Közel egy éves tervezgetés után már majdnem lemondtam arról, hogy meglátogassam a brit és londoni nyár egyik legnépszerűbb eseményét, a BBC Proms egyik koncertjét. Vetettem egy utolsó kétkedő pillantást a weboldalra, tudván, hogy olyan nincs, hogy a koncert napján még árulnak jegyeket - és láss csodát a reggeli órákban ott virít a link, ahol exkluzíve,”csak itt, csak most”, limitált ideig veheted a jegyeket! Elképesztően szerencsésnek éreztem magamat, de időközben megtudtam - a Prom élmény része, hogy a koncert napján árulják a jegyeket!

Alapadatok: 

Név: BBC Proms

Típus: Esemény, koncert

Ár: online £7 körül kaphatóak a teljes árú jegyek

Étkezési lehetőség: A Royal Albert Hall-nál van saját büféje, a többi helyszínről nem tudok nyilatkozni.

Legközelebbi tube station: A Royal Albert Hall-hoz a South Kensington station esik a legközelebb. (Circle and District és Piccadilly)

Korosztály: Minden korosztály 

Web:  http://www.bbc.co.uk/proms/

 

Hovatovább így zajlik a haladó “Promming” - ezek a jegyek a legnépszerűbbek és két speciális helyre szólnak - a Royal Albert Hall galéria szintjére és az úgynevezett arénába a színpad előtti térségbe. A jegyekhez alacsony áron juthatsz hozzá (nekem nagyjából £7 -ba került, amiben benne volt a kezelési költség is), a hírek szerint a helyszínen akár £5 -ért is vehetsz jegyet, de korán kell kelni annak, aki a Royal Albert Hall-nál akar jegyet venni, ugyanis véges mennyiséget adnak el és az előbb érkezőknek nagyobb esélyük van jegyet kapni!

De hogy mi is az a Prom és miért ilyen olcsó és miért olyan nagy durranás?

A Prom név a promenade concert rövidítése. A promenade concert -eket London “pleasure garden”-jeiben, szabad téren tartották egy időben, ahol a közönség szabadon sétálgathatott, miközben a zenekar komolyzenét játszott. A sétálgatás tradícióját azok a “prommer”-ek viszik tovább, akik a speciális álló jegyeket veszik a koncert napján.

A 19. századra a beltéri promenade jött divatba és egy szép napon 1895-ben egy Robert Newman nevű impresszárió, aki már számos prommenade-et szervezett a Her Majesty’s Theatre -nek, úgy döntött, ideje szélesebb közönséget bevonzani. Newman olcsóbb jegyeket és kevésbé formális légkört akart létrehozni, ahol enni, inni és mulatni is lehet. Terve az volt, hogy az oldott hangulatú, olcsó koncerteken a kezdetben könnyebb és népszerűbb komolyzenei darabokkal kényezteti a közönséget, majd fokozatosan tovább haladva a nehezebben emészthető dallamok felé szinte észrevétlenül nevel vájtfülűeket a közönségből.

14212689_204602876621651_5568576834300414760_n.jpg

Örömmel finanszírozta ezt a tervet Dr. George Catchcart egy feltétellel - Henry Woodot, az akkor 26 éves karmestert akarta a program zenei igazgatójává tenni, aki kapva kapott az alkalmon és a neve az évtizedek során összefonódott a koncertsorozattal - manapság ugyan BBC promsnak hívjuk, de a Proms éveken keresztül a Henry Wood Promenade Concerts néven futott, a jegyekre manapság is rányomják a koncertek leánykori nevét: "BBC Music presents the Henry Wood Promenade Concerts".

Manapság a Royal Albert Hallon kívül a Cadogan Hall-ban, a Hyde Park-ban és még megannyi más helyszínen is zajlik az esemény, 2009-ben 100-ra rúgott a Proms alatt futó koncertek száma.

Prommer bármelyik koncert alatt lehetsz (mindaddig, amíg tisztes operarajongó módjára állójegyet veszel, hogy végigállva élvezhess egy szerény három órás Verdit!), de a legnagyobb esemény a Last Night, ahol sok tradicionális brit komolyzenei művet játszanak, a hírek szerint Union Jack -be öltöznek a rajongók, lufikat hoznak magukkal, néha három hétig kempingeznek a helyszínek előtt, hogy jobb helyet kapjanak (ez ma már nem megengedett). Az érdeklődés óriási, többnyire sokkal többen lennének kíváncsiak a Last Night-ra, mint amennyi férőhely van a Royal Albert Hall-ban, így a műsort a Hyde Park gyepén és ország szerte számos egyéb helyszínen is lehet élvezni. De a Prom persze sokkal több, mint egy este, ingyenes és családbarát programok várják az érdeklődőket augusztus vége és szeptember eleje között.

14212565_204602643288341_5439095633469059864_n.jpg

Az, aki nem nyáron jár az Egyesült Királyságban, de érdekelné a brit hagyományoknak ezen komolyzenei szelete, az bizonyára örömmel értesül, hogy a Prom eseményeit nem csak a BBC 3 rádió és a BBC 4 tv csatorna közvetíti, de egy speciális BBC Prom honlapon is élőben hallgatható! Ha még nincs meg a repjegyed a következő augusztusra Londonba, akkor hangolódj rá a brit nyárra online!

A Proms fantasztikus nem csak a zenei kínálata vagy az olcsó jegyei miatt, hanem a történelme okán is - a II. Világháború alatt is tartottak koncerteket a zűrös idők ellenére is és a sok szponzorváltás és globális tragédiákat ellenére a zenészek évről évre becsülendő elszántsággal és jutányos áron hozzák el a komolyzene legjavát az érdeklődőknek.

És hogy mi az ellenérv egy ilyen fantasztikus esemény ellen? Ha nem szereted a komolyzenét vagy az operát ez az esemény kb. annyira lesz kellemes neked, mint egy három órás foghúzás. Nyugodtan hagyd ki, ha kiver a víz Wagnertől! Van vagy egy millió szuper dolog, amit Londonban nyáron csinálhatsz, ugorj neki a szabadtéri moziknak, fesztiváloknak és rooftop bár -ok ak inkább! Ha viszont alkalmanként élvezel egy kis Bethovent, akkor tartsd a szemed a jegyeken, ha augusztusban Londonba vet a sors!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr5311695939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása