LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Elképesztő Eltham Palace

2016. július 30. 00:27 - LondONbudget

Mi is ez? VIII. Henrik gyermekkori otthona, ami az enyészeté lett volna két excentrikus milliomos, a Courtauldok segítsége nélkül, akik saját képükre formálják a kastélyt. A középkori kültakaró alatt meghúzódó múzeum az 1930 -as évek belsőépítészeti csúcsának állít emléket.

Alapadatok: 

Név: Eltham Palace

Típus: Múzeum, kiállítás

Ár: £15 a teljes árú, felnőtt jegy

Étkezési lehetőség: A múzeumnak saját étterme van a Visitor Centeren belül.

Legközelebbi tube station: Mottingham vasútállomás

Korosztály: Minden korosztály

Web:  http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/eltham-palace-and-gardens/

történelem néha váratlan fordulatot vesz és a Greenwich közeli Eltham Palace története sem éppen szokványos. A középkorban az angol királyok által frekventált kastély volt, bálokat, karácsonyokat tartottak itt, uralkodókat vendégeltek meg. VIII. Henrik itt nőtt fel. De a Greenwich Palace megépülésével lassan kiesett az urak kegyeiből a kastély, ami állatállománya miatt még vadászházként használtak egy darabig, de a szarvasok eltűnésével a palotát ebek harmincadjára hagyták. Mikor már úgy festett, hogy a kastély az enyészeté lesz, egy különc milliomos pár, Stephen és Virginiai Courtauld megmentette a házat.

0d91b71fb2090416a39fd88dad19a45f.jpg

De nem konzerválni kezdte a kastélyt a szokatlan pár - hanem a lehető legmodernebb otthont hozzák létre egy Tudor erőd várárkától ölelve, egy 15. századi kastély oldalához csapva.

Stephen Courtauld családja textil gyártással szerzett milliókat, de Stephen nem dolgozott az iparban, ő főleg költeni szerette a megszerzett vagyont - külföldi utakra, festményekre és az Eltham Palace-re.

994d3b28ad45665164b70c446e7a7c10.jpg

Mára ódivatúnak számít az 1930-as évek Art Deco dizájnja, de amikor megépült, az Eltham Palace olyan high - tech volt, mint egy Apple store. A ház minden sarkában hangszórók sugározták a gramofon zenéjét, porszívó és telefon könnyítette meg a Courtauld -ok életét, Virginia fürdőszobájában aranyberakás díszelgett és még egy melegházat is építettek a különc pár különc házikedvencének, Mah Jongg-nak, a gyűrűsfarkú lemurnak.

f682bf9716817aa017b289b94d941287.jpg

Persze a középkori kastély radikális átalakítása vegyes érzéseket keltett, volt kritikus, aki cigarettagyárhoz hasonlította a belterek, de a Courtauld -oknak hamarosan sokkal nagyobb problémával kellet szembenézniük. A II. Világháború és a Blitz miatt kapitulált végül a család Zimbabwe-be (akkoriban Rhodéziaként ismerték). No de nem csak azért hagyták el a kastélyt, mert féltették az életüket - elvégre a borospincéből elsőrangú, kényelmes bunkert alakítottak ki. Végül a háborús helyzet miatt megfogyatkozó szolgaállomány kergette számkivetettségbe a Courtauld -okat, akik Afrikában szomorú szívvel hozzták létre második luxus otthonukat.

7da012152eab1e2924aa31d208dd6dd4.jpg

A kastély modern és ősi részei mind elképesztőek, a kert lélegzetelállító és a jegyár nem vészes - £15 körül van a teljes árú jegy. A pénzedért cserébe egy kiváló multimédia guide-ot kapsz és egy jegyet, amely elmondja, hogy a Courtauld -ok megannyi prominens vendége közül te melyik vagy. A lenyűgöző látvány, a rengeteg tény és a játékos megközelítés együtt felejthetetlen élményt nyújt, abszolút nyerő ötlet meglátogatni az Eltham Palace-t!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr948922940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása