LondONbudget

Üres zsebbel Londonban.

Ilyen a "nagyszerū halál"

2016. június 26. 10:00 - LondONbudget

A Postman’s Park egy nyilvános park London szìvében, egészen pontosan a City -ben, ebben az ōsi, fallal körülvett városban, ami az óriási Greater London -on belül húzódik. 1880-ban nyitottàk meg és nevét onnan kapta, hogy a General Post Office dolgozói szerettek itt ejtōzni. De nem errōl a leghìresebb a Postman’s Park, hanem a halottairól.

Amibōl van egy pàr. Ha arra jársz észreveheted, hogy fura módon a park magasabban van az utcaszintnél. Ez azért van, mert a középkori Londonban probléma volt a temetkezési helyek hiánya, ìgy jobb megoldàs hìján az egymásra halmozott holtakat termōfölddel fedték be olyan helyeken, mint a Postman's Park, ami egykor temetō volt.

De nem ezek az elhunytak azok, akik hìressé tették a parkot. A parkban talàlható a Watts’s félre Memorial of Heroic Self Sacrifice, amely olyan hétköznapi embereknek àllìt emléket, akik hōsi halàlt haltak, miközben egy embertàrsukat próbáltàk megmenteni.

George Frederic Watts egy hìres festō volt, akit mindig is taszìtott a gazdagok és hatalommániàsok vilàga (kétszer utasìtotta vissza a bàrósàgot) és szentül hitt a mūvészetben, mint szociàlis változàsok elōidézōjében. Sok kompromisszum és csalódás árán, de sikerrel hozta létre az emlékmūvet, noha kissé kiábrándìtó, hogy a 120 férōhelybōl mindössze 4-en dìszelgett plakett, mikor àtadták a mūemléket és csak további 9 került kiállìtàsra Watts életében. Özvegye még 35 tàblával gazdagìtotta az emlékhelyet a mūvész halàlàt követō négy ében és 2009-ben ùjabb plakettel bōvült a tárlat.

A legfrisebb tábla Leigh Pitt-nek állìt emléket. A Surrey-i nyomdai dolgozó Thamesmeadnél fulladt vìzbe miközben megpróbálta kimenteni a 9 éves Harley Bagnall-Taylort.

A leghìresebb plakett minden bizonnyal Alice Ayres-é. Nem csak azért, mert Watts ennek a hölgynek az esetét citálva gyōzte meg a nyilvánossàgot arról, hogy megépìtsék az emlékmūvet - Alice egy cseléd volt, hōsi halàlt halt miközben kimentette a munkaadója gyerekeit a tūzbōl. A plakett 2004-ben szerepet kapott a BAFTA és Golden Globe dìjas Closer cìmû filmben. Nem hiszem, hogy elrontok egy 12 éves csattanót, ha elárulom, hogy a film egyik fō csavarja az, hogy Natalie Postman karatere, Alice Ayres tulajdonképpen a Postaman’s Park plakettjérōl lopja álnevét és hamis identitàsát.

Mint minden park, ez is ingyen van és alig pár perc séta a St. Paul-tól, mindenképpen nézd meg ha arra jársz. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://londonbudget.blog.hu/api/trackback/id/tr58844018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása